Sanotko, jos ajattelet? Ajatteletko, jos sanot?

Milloin sait viimeksi palautetta? Oliko se kenties kritiikkiä jostain tekemättömästä tai pieleen menneestä asiasta? Vai tuliko mieleen kiitos tai kehu, jossa koit todella onnistuneesi ja josta riitti hymyä ja hyvää tuulta pitkään? Vai jotain muuta. Entä keneltä sait tuon palautteen, itseltäsi vai joltain toiselta?

Käännetäänpä peiliä vähän enemmän itseemme ja keikutetaan ajatusta toisinpäin. Milloin viimeksi ajattelit puolisosi veikeää hymyä, lapsen suloista ilmettä, tarjoilijan tärkeää työtä vieraiden kestityksessä tai työkaverisi positiivista elämän asennetta? Entä muodostuiko ajatuksestasi ääntä tai tekstiä ja kerroit siitä hänelle? Hänelle, jonka merkitys tuossa yhteisessä hetkessä oli arvokas.

Minulta sinulle ja toisin päin

Puhumme paljon erilaisissa yhteyksissä asiakkaiden tai henkilöstön arvostuksesta, arvostavasta kulttuurista, valmentavasta johtamisesta ja tiimityön voimasta. Kun mukaan astuvat erilaiset asenteet, arvolataukset, merkitykset, tunteet ja tulkinnat, ollaankin jo paljon liikkuvammalla alustalla. Kyse on suhteesta ja arvostuksesta toiseen ihmiseen.

Mistä asioista sinun arvostuksesi toista ihmistä kohtaan muodostuu? Luonteenpiirteet, käytöstavat, arvo tai ammatti, muun yhteisön arvostus, hyvät viestintätaidot, harrastukset, koulutus … Lista on loputon. Olipa arvostuksen syyt mitkä tahansa, ne luovat usein huomaamattakin jonkinlaisen statuksen suhteessa toiseen ihmiseen. Toisinaan se johtaa siihen, että koemme olevamme arvokkaita itsellemme ja toisillemme, toisinaan sitten taas emme.

 

Uskon positiivisen palautteen ja toimivan vuorovaikutuksen kautta oppimiseen, hyvän kulttuurin nimeen ja aitoon ihmistä arvostavan ympäristön luomiseen. Aito huomioiminen, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tunne on puhtainta energiaa, jolla tekemisen paloa ja henkilökohtaista kehittymistä voi edesauttaa. Se on myös perustaa turvalliselle ilmapiirille, jossa uskaltaa herkemmin olla oma itsensä, ottaa riskejä oppiakseen ja vapauttaa omaa potentiaaliaan.

Kehu kerran tunnissa

Hyvän tekemisen kulttuuria ei kuitenkaan saa tai anneta missään yrityksessä, yhteisössä tai tilanteessa valmiina. Osallistumalla itse kulttuurin luomistyöhön, voi vaikuttaa sen syntymiseen. Ainakin omalla esimerkillä.

Miltä muuten tuntui, kun sait viimeksi mukavaa palautetta? Itselläni alkoi ensin hieman katse harhailla, sitten mielessäni vähättelin, kohta jo alkoi hymyilyttämään. Opeteltavaa siis riittää, myös vastaanottajalla.

fullsizeoutput_1bee

Milloin viimeksi kehuit itseäsi? Edes kerran päivän aikana? Ollaan hyviä itsellemme ja toisillemme! Kiitos, kun luit tämän tekstin. Uskon myös tuohon voimasanaan.

-Minna ❤ –

Lue myös Mitä sä sitten olet, jos et ole johtaja? ja Mitä tekisit, jos olisit rohkeampi? 

2 thoughts on “Sanotko, jos ajattelet? Ajatteletko, jos sanot?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s