Ettei kukaan jäisi tässä yhteiskunnassa yksin

Tänään hyppäys Gutsy Go:n ja nuorten maailmaan, jossa rohkeus löytyy tekemällä. Tämä on ”Muutos ja merkitys”– blogisarjan viides tarina. Tässä blogisarjassa kirjoitan ihmisten näköisiä ja kokoisia tarinoita muutoksen erilaisilla poluilla. Tervetuloa mukaan!

***************

Kun nuori soittaa vankilaan ja kysyy vankilan johtajalta, että missä me voitais olla teille avuksi, syntyy mahdottomasta mahdollista. Sydän sulaa ja on auki toiseen ihmiseen, sen voimalla muutetaan maailmaa. Tämä on Gutsy Go. Tuu mukaan matkalle!

Kohtasin Gutsy Go:n toimistolla hyvän tuulisia ja hymyileviä ihmisiä. Tunnelman lisäksi inspiroivat tilat ohjasivat erilaisen asian äärelle. ”Niin siis, mikä juttu tää oikein on?” kysyn Mikolta, joka rauhallisen päättäväisesti kertoo Gutsy Go:n ideologiaa ties kuinka monetta kertaa. Ties kuinka monta Minnaa, Katria ja Eskoa on kuullut tuon vaikuttavan tarinan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mikko Mäkipää, Gutsy Go. Kuva: Minna Linna

Mikko Mäkipää työskentelee Gutsy Go:n koulutusstrategina ja on lievästi ilmaistuna todella innostunut omasta työstään. Haluan kuulla lisää, ketkä ovat asiakkaita, minkälainen konsepti on ja mistä kaikki sai alkunsa.

Pian taustativailuni jälkeen, Mikko pääsee asian äärelle. Kasiluokkalaisiin. Mikko näyttää minulle Häkistä bäkkiin-videon. Pyyhin silmäkulmaani ja ajattelen, että eihän tämä nyt ole todellista. Video on yksi sadasta nuorten toteuttamasta operaatiosta, joissa puhe muuttuu teoiksi ja konkreettiseksi auttamiseksi, tällä kertaa Hämeenlinnan naisvankilassa.

”He tekevät maailmaa niin todelliseksi, ettei sitä usko todeksi. Silti se on niin totta.”

Nuorten matka Gutsy Go:n kehittämän koulutuksen parissa alkaa aina viikon interventiolla. Viikon alussa ryhmäydytään. Ryhmäytymiseen todella panostetaan, sillä se on tärkeä alusta luottamukselle, jonka varaan koko viikko rakentuu. Ryhmässä on  8-10 toisilleen vierasta kasiluokkalaista. Nuoret alkavat yhdessä koulutetun valmentajan kanssa pohtia omaa lähiympäristöään ja sen ongelmia, asioita tai epäkohtia, joihin he haluavat vaikuttaa ja kehittävät siihen ratkaisun.

Kuva: Gutsy go
Kuva: Gutsy Go

Jokaisella ryhmällä on oma valmentajansa, joka auttaa ja ohjaa eteenpäin. Viikon puolivälissä ryhmien operaatiot tulevat todeksi. Syntyy satoja arvostavia kohtaamisia ja kymmeniä uusia ratkaisuja yhteiskuntarauhan lisäämiseen. Viikon päätteeksi koko 14-vuotiaiden ikäluokka kokoontuu suureen ensi-iltaan. Viikon aikana toteutetut teot tulevat Gutsy Go:n media-ammattilaisten avulla näkyväksi elokuvan muotoon. Syntyy kollektiivinen kokemus yhteisöllisyyden edistämisestä, vaikuttamisesta ja rauhan luomisesta. Elokuvat näytetään myös kaikille avoimessa yhteisöensi-illassa elokuvateatterissa.

Ihminen on ihminen toiselle

Puhuimme Mikon kanssa myös kyynisyydestä ja sen kasvusta. Kuitenkin samaan aikaan mm. Deloitten Millenial Survey osoittaa, että 83% nuorista pitää elämän tehtävänään muuttaa maailmaa paremmaksi. Jälkimmäinen on niin helppo uskoa, kun Mikko kuvailee nuorten projekteja, joissa on saanut olla mukana. Mikko luonnehtii nuorten tekemiä projekteja niin todellisiksi, ettei viikon alussa osaa edes kuvitella, mihin nuoret venyvät. Nuorten rohkeus ja avoimuus yllättää ihan joka kerta, jopa Mikon, vaikka takana on jo kymmeniä viikkoja nuorten kanssa.

Tää on kova juttu, kaikessa pehmeydessään. Kiitos Mikko ja koko huikea Gutsy Go-yhteisö!

-Minna ❤ –


  • Gutsy Go on interventiokoulutus, jonka aikana ideoidaan erilaisia ratkaisuja oman paikkakunnan tai yhteisön parantamiseksi.
  • Gutsy Go voitti vuonna 2017 Vuosisadan rakentajat-kilpailun, jossa etsittiin merkittäviä ratkaisuja nuorten hyvinvointiin ja osallisuuteen.
  • Koulutus on kehitetty yhteistyössä media-ammattilaisten, pedagogien ja nuorten kanssa. Gutsy Go:n kumppaneita ovat Suomen lääkäriseura Duodecim, Oikeusministeriö ja Nuorisotutkimusseura.
  • Tutustu lisää Facebookissa ja Gutsy Go:n Youtube-kanavalla
  • Gutsy Talk 27.5.2019 klo 14-16 Finnkino Tennispalatsissa. Lue lisää! 

Video: Gutsy Go

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s