Keittiöreissu Calabriaan – kyydissä ndujaa, gnoccheja ja Bomba Calabresea

Usein parhaita ruokia ja reseptejä syntyy silloin, kun saan tai joudun improvisoimaan. Tällä kertaa olin onnistunut ostamaan kaupasta kaiken muun paitsi tomaattimurskan ja sitä lähdin sitten kehittelemään. Katse jääkaappiin ja matkaan. Ensin tuli mieleeni uunifetapasta ja heti perään Joonas Laurilan pizzakastike. Molemmat reseptit kuuluvat keittiöni vakiovieraisiin.

Kelataan hieman taaksepäin. Olin siis valmistamassa nduja-gnoccheja, uunissa paahdettua leipää, jossa kyytipoikana burrataa ja Bomba Calabresea. Ai mitä? Bomba Calabrese on calabrialainen chilikasvisherkku, ja se oli meillä ensi kertaa kokeilussa. Nduja on salaminkaltaista makkaratahnaa, calabrialainen herkku sekin. Sen sisältämä tulinen chili (peperoncino) tekee tahnasta erittäin ärtsyä. Kannattaa siis testailla, mikä on sun ”sillee sopivasti” – määrä. Bomba Calabrese pitää niin ikään aistit auki, sillä se sisältää tuota samaa chiliä.

Uskallanpa ennustaa, että laitan ensi kesänä Bomba Calabresea tarjolle myös uusien perunoiden kanssa. Chilin koukuttavuus ja kasvisten, kuten munakoison, tattien ja latva-artisokan sisältämä kasvislevite on ihan törkeän hyvää. Varma kaveri paahdetun leivän päällä, pizzassa, pastassa ja tänään myös gnocchi-kastikkeessa. On muuten vaikeita lausua (ja kirjoittaa oikein) nuo gnocchi ja nduja, kokeilepa!

Gnocchien ”leivontaa” , määrä 2-3 henkilölle

Gnocchit ovat puolestaan keitetystä ja survotusta perunasta, kananmunasta ja vehnäjauhoista tehtyjä palleroita. Pallerot ”leivotaan” ja sitten ne keitetään suolavedessä. Tähän kokonaisuuteen kannattaa varata pari tuntia. Ja jos haluat suoristaa vähän mutkia, gnoccheja saa myös valmiina.

Mutta aloitetaanpa. Käytin gnocchitaikinan pohjana Valion ohjetta. Tuunasin reseptiä hieman ja lisäsin taikinaan raastettua juustoa. Delizioso!

 • 800 g jauhoisia perunoita (Rosamunda tai puikulaperunoita)
 • 1 tl suolaa
 • n. 3 dl vehnäjauhoja
 • Raastettua Parmesan juustoa tai Grana Padanoa tai jotain kovaa juustoa
 • 1 kananmuna

Keitä keskikokoiset perunat kuorineen kypsiksi, survo perunat ja jäähdytä. Lisää suola, jauhot ja kananmuna sekä juustoraaste. Sekoita hyvin laakeassa astiassa tai jauhotetulla pöydällä, mutta älä vaivaa liikaa. Leivo taikinasta sormen paksuisia tankoja ja leikkaa siitä n. 2 cm paloja. Muotoile haarukalla tai sormin pitkulaisia palleroita. Gnoccheihin olisi hyvä saada vähän tarttumapintaa kastikkeelle. Keitä gnoccheja pienissä erissä suolavedessä. Kun perunapalleron nousevat kiehuvan veden pintaan, nostele ne reikäkauhalla kuivumaan leivinpaperin päälle. Ennen tarjolle laittoa paistan gnocchit vielä paistinpannulla, niin että saavat kivan rapean pinnan.

Järisyttävän hyvä ja vähän vihainen nduja-tomaattikastike

Kastikkeen voi tehdä valmiiksi ja kuumentaa juuri ennen tarjolle laittoa. Ja kasvisversion saat jättämällä ndujan pois, toimii varmasti myös niin.

 • Pieni munakoiso
 • Rasiallinen luumu tai kirsikkatomaatteja
 • 2 keskikokoista (salotti)sipulia ja pari-kolme valkosipulin kynttä pieniksi pilkottuna
 • Tuoretta pilkottua tai kuivattua chiliä + 1 -2 rkl (fariini) sokeria + suolaa ja pippuria
 • n. 3 rkl ndujaa ja 2-3 rkl Bomba Calabresea
 • Runsaasti basilikan lehtiä ja (vaaleaa) balsamicoa

Laita rasiallinen pieniä tomaatteja pienehköön uunivuokaan, johon mukaan kaksi valkosipulin kynttä pieneksi leikattuna, pieni salottisipuli paloina, päälle runsaasti oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria. Mukaan myös basilikan lehtiä ja loraus vaaleaa balsamicoa. Uunissa n. 200 astetta ja 20-30 min. tai kunnes tomaatit ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.

Paista pannulla voi-öljyssä munakoison siivuja rapeiksi ja laita odottelemaan tarjoiluastian reunoille. Paista sen jälkeen oliiviöljyssä miedolla lämmöllä pilkottu iso salottisipuli, pilkottua tuoretta tai kuivattua chiliä, pari-kolme valkosipulin kynttä ja pari reilua rkl Bomba Calabresea. Tässä vaiheessa mukaan myös ndujaa. Tässä se sillee sopivasti-hetki. Itse pidän tulisesta ruuasta ja laitoin ainakin kolme reilua rkl ndujaa joukkoon. Sekoittele hetken aikaa. Mukaan pannulle uunissa paahdetut tomaatit ja kourallinen basilikan lehtiä. Keittele kasaan miedolla lämmöllä n. 20 min. Lisää 1 rkl (fariini) sokeria herättelemään tomaatin syvintä olemusta. Suolaa ja pippuria. Maistele. Chiliä saa aina lisää, muttei pois.

Pannulla ruskistetut gnocchit tarjoilulautaselle, kastiketta, burrataa ja basilikaa päälle. Lasiin jotain italialaista valkoviiniä.

Ekalla kerralla pöydässä oli uunissa paahdettua leipää, päällä Bomba Calabresea ja burrataa. Delizioso myös! Tokalla kerralla ei ollut leipää… mutta testiraati ehdotti leipää tarjolle, sillä sekä nduja että Bomba Calabrese ovat melko öljyisiä. Milläpä muulla putsaisit viimeiset järisyttävän hyvät kastikkeet lautaselta? Tähän käy myös focaccia täydellisesti.

Ja eikun improvisoimaan keittiöön, jotain tästä tai jotain sinne päin! Sillee sopivasti.

Hymyllä Minna ❤

Vinkkejä tarjoiluun ja lisää ideoita Instagramista minnalinna . Kaksi keittiötä – jaksot löydät YouTube-kanavaltani ja blogistani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s