Kesän retiisi-peruna-omena-oliivisalaatti. Grilli kuumaksi!

Ostin eilen retiisejä. Ovat nättejä. Retiisistä tulee aina mieleen äitini, tätini ja siirtolapuutarhamökki. Lapsena vietin kesiä tätini kaupunkimökillä Vallilassa. Kodistamme oli viiden minuutin kävelymatka tädin puutarhamökille. Luultavasti matkani mökille kesti tuolloin kauemmin. Pitihän minun pysähtyä Hauhon puiston reunaan, ikkunaostoksille karkkikioskin eteen ja katsella vain ohikulkijoita ilmeineen ja kiireineen. Vallila ei ollut tuohon aikaan mitenkään arvostettu saatikka trendikäs kaupunginosa. Päinvastoin, se oli ennemminkin vähän pelottava, ainakin tokaluokkalaisen silmin.

Siirtolapuutarha-alue oli sen sijaan turvallinen ja kodikas ympäristö. Sinne käppäilin kotoa ihmettelemään kasvun ihmeitä. Tätini mökillä oli paljon värikkäitä kukkia. Tonttia reunusti vadelmapensaat, joiden makeaa satoa pääsin syksyllä maistamaan. Raparperi, joka keväällä heräsi pienenä sykerönä maasta, on edelleenkin yksi kevään lempiasioitani valkovuokkojen ohella. Tähän ylvääseen joukkoon pääsee myöhemmin kesällä myös retiisi. Sen pirtsakka olemus ja kaunis väri ilahduttavat vaikka vain pöydällä. Retiisin maku ei kuitenkaan vakuuttanut minua lapsena, vähän kitkerä ja saattoi niissä olla joskus multaakin päällä. Retiisin siivuja laitettiin maasta poimitun lehtisalaatin päälle. Minusta salaatti oli ylipäätään kummallista ruokaa.

Niin on matkaa ja monenmoista mutkaa kuljettu noista Vallilan ajoista. Tuosta ostamastani retiisinipusta kehittelin oman makuisen perunasalaatin. Tein kaksi eri versiota ja tämä, toinen niistä pääsi jatkoon. Kiitos äitienpäivän -22 raadin ❤

500 g kiinteitä keitettyjä perunoita ja kesän edetessä tietenkin uusia perunoita

Retiisinippu

1 kiinteä omena, tuo mukavaa makeutta kokonaisuuteen.

10 kalamata kivetöntä oliivia pitkittäin, puoliksi leikattuina.

Kevätsipulia tai ruohosipulia

2 dl kermaviiliä

3 tl Dijon -sinappia, tämä oman maun mukaan. Sinapin maun tulee löytyä salaatista.

Basilikaöljyä 5 rkl (sekoita oliiviöljyä, jotain siemeniä esim. auringonkukka, suolaa ja mustapippuria ja basilikan lehtiä, surauta monitoimikoneella tasaiseksi)

Suolaa, mustapippuria ja Srirachaa 3 – 5 tl, mutta Sriracha ei saa peittää kaikkia makuja alleen. (kirjoitetaankohan se isolla alkukirjaimella)

Retiisi-peruna-omena-oliivisalaatti kesään. Tämäkin näyttää jo herkulliselta.

Näin valmistat salaatin:
Pese retiisit ja perunat hyvin. Kuori omena. Valuta oliivit. Keitä perunat kypsiksi kuorineen ja kuori jäähtyneinä. Pilko sopiviksi kuutioiksi.

Pilko myös retiisit ja oliivit sekä omena. Leikkaa kevät- tai ruohosipuli pieniksi. Peruna imee yllättävän paljon suolaa maistuakseen ja senpä tähden ripottelen suolaa ja mustapippuria hieman jo tässä vaiheessa perunoiden pintaan. Lisää sekaan basilikaöljy.

Valmista kermaviili. Lisää sen joukkoon Dijon-sinappia ja Sriracha. Tämän tekisin oman mieltymyksen mukaan pikkuhiljaa maistellen. Minusta sinapin tulee maistua, mutta samaan aikaan tulisuuden tukea kokonaisuutta, muttei peittää muiden makua. Eli #silleesopivasti.

Sekoita kastike kasvisten joukkoon ja anna ainesten tutustua toisiinsa tovi. Tekisin tämän osuuden kuitenkin lähempänä tarjoilua. Loraus oliiviöljyä sopii tähänkin.

Jos tykkäät grilliruoasta, tämä sopii taatusti vaikka jos minkä grillattavan kaveriksi. Aijai, melkein jo haistan lämpenevän grillin ja kesäillan. Ja maistan kylmän rieslingin. Kesälle!

Kesän retiisi-peruna-omena-oliivisalaatti

3 thoughts on “Kesän retiisi-peruna-omena-oliivisalaatti. Grilli kuumaksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s