Pari vinkkiä – Malaga – Rincón de la Victoria – Costa del sol

Kun tulet pieneen tavernaan ja huomaat ovelta, että kaikissa pöydissä on varattu-lappu, olet luultavasti löytänyt juuri paikallisten suosiman ja hyvän ravintolan. Meidät ohjattiin puisen baaritiskin äärelle, jossa oli vain kaksi tuolia vapaana. Espanjassa baaritiski toimii usein myös ruokapöytänä, mutta suomalaisena etsin ensimmäiseksi jotain sopivaa nurkkapöytää, you know. Jos ravintolassa on oikein tungosta, yhden baarijakkaran äärellä on kaksi henkilöä ja lautaselta syödään vuorotellen. Pääsimme keittiön oviaukon läheisyyteen, joka olikin aitiopaikka seurata ruokien valmistumista. Tulikuumaa hommaa ja säpäkkää menoa oli siis tarjolla.

Oliivit ja Verdejo

Niin alkoivat tarinat mielessäni muokkautua, jotka siis pohjautuvat puhtaasti havaintojen ja mielikuvitukseni varaan. Niinpä tuon hetken ja havaintojen perusteella kyseessä on suvun ravintola. Iäkkäämpi pariskunta tyttärensä tai miniänsä kanssa valmistavat keittiössä toinen toistaan perinteisimpiä suvun keittiön saloja ja siirtävät tuota perinnepääomaa harkiten eteenpäin. Näitä aitoja suvun reseptejä ei keittokirjoista löydy. Etulinjassa perheen pojat hoitavat asiakkaiden tilaukset, viinin kaadot, olutvaahdon leikkaukset, tarjoilun ja tavaran toimittajien kuittaukset. Totuus voi olla aivan toisenlainen.

Kun olemme hetken istuneet ihmettelemässä espanjankielistä ruokalistaa, täyttyvät ulkona viimeisetkin jakkarapaikat. Tiedäthän sellaisten pienten seinäpöytien ja ikkunan edessä olevat pari paikkaa, jalkakäytävällä. Jonoa alkaa kerääntyä ulos kadulle. Kaikille jonottajille tarjoillaan juotavaa ja osa ehtii odottaessaan nauttia lasilliset vaihtaen kuulumisia ventovieraan kanssa. Vahva suositus tälle Taberna Esquina de Miquelille, joka sijaitsee Rincón de la Victoriassa n. 20 km Malagan keskustasta. Taisimme löytää toistaiseksi parhaat paistetut anjovikset (poquerones fritos) ja monta muuta herkkua.

Pieni kävely on paikallaan aterian jälkeen ja ehdotankin muutaman korttelin päässä olevaa rantakatua. Merituulta ja aaltojen kohinaa. Jos todella hyvä jälkkäri vielä maistuu, se löytyy Lo De Sergio Resto Bar Cafesta. En muista milloin olisin syönyt jotain niin makeaa suklaafondantia, mutta kuitenkin niin tasapainossa kastikeen ja jäätelön kanssa. Huh!

Rincón de la Victoria

Jos pala historiaa mahtuu päivääsi, löytyy kylästä myös historiallisesti merkittäviä luolia. Esimerkkinä Cueva del Tesoro, joka on Euroopan ainoa ja yksi maailman kolmesta vedenalaisesta luolasta, jossa voi vierailla. Mielenkiintoinen piipahdus historiaan, ripaus sadun hohtoa ja jos oikein uskot, niin voit löytää aarteitakin. Toinen näkemisen arvoinen rakennus on v. 1766 sotilaalliseen puolustukseen rakennettu Casa Fuerte de Bezmiliana, joka toimii tänä päivänä taidenäyttely- ja konserttitilana. Vaikuttava näky merirosvotarinoineen sekä ulkoa että sisältä.

Alueelta löytyy useita eri pituisia patikkareittejä, mutta ne jäivät seuraavaan kertaan.

Casabermeja

Vuorille oliiviöljyn maisteluun

Jos et ole käynyt Andalusian vuoristossa ja sen kylissä, ovat ne jo itsessään nähtävyyksiä. Toinen toistaan suloisempia ja usein valkoisia. Molino de Hortelano -oliivitila löytyy noin puolen tunnin ajomatkan päästä Malagasta. Loppumatka tilalle taittuukin pieniä vuoristoteitä pitkin. Tiedän, toinen tykkää kurvailuista kapeilla teillä ja toinen sitten taas ei. Mutta jos tykkäät, maisemat hivelevät kaupunkilaisen mieltä.

Marraskuussa oliivin satokausi ja öljyn valmistuskausi olivat jo takana, mutta pääsimme kuitenkin kurkistamaan oliiviöljyn valmistusprosessia. Ennen tilalle tuloamme oli joku naapureista ehtinyt juuri kipata oman oliivisatonsa isoon laariin, josta koko öljyprosessi alkoi. Kuulimme alkupaloiksi tilan historiasta, sen perinteisistä valmistusmenetelmistä ja entisöidyistä työkaluista. Tästä kaikesta oli tehty lyhyt museokierros. Museotilan ylisillä pääsimme maistelemaan mm. viime vuoden palkittua oliiviöljyä ja tämän vuoden uuden sadon öljyä. Voi että, miten viehättävä tilan omistaja olikaan ja miten inspiroivaa oli nähdä oliivitilan toimintaa. Aika monta öljytölkkiä lähti mukaan joulupukin konttiin.

Kiva, kun matkustit mukana! ❤

– Minna

Lue lisää Sierra Nevadan patikoinnista ja niin kauniista Capileiran kylästä! Löydät lisää valokuvia Instagram-tililtäni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s