Kaksi keittiötä, jakso 4: Muutos ja luopuminen

Hyvä kanssakulkija. Pysähtyminen kannattaa aina ja nyt suosittelen tekemään sen meidän kanssa. Sain vieraaksi Kaksi keittiötä 4. jaksoon Marika Rosenborgin. Marika on terapeutti ja kirjailija, jonka kanssa olisi juttua riittänyt tunti jos toisenkin. Ruuan lisäksi juttelemme tunnetaidoista, pysähtymisestä, itsemyötätunnosta ja muutoksen tuomasta luopumisesta.

”Tunteet mahdollistavat yhteyden toisiin ja lisäävät itsetuntemusta”

Marika Rosenborg: Luopumisen kauneus

Marika kertoo jaksossa myös Luopumisen kauneus -kirjan kirjoittamisesta ja sen vaiheista. Avoin, lämmin ja arvokas hetki mun keittiössä eräänä syksyisenä päivänä. Kerromme myös, miten on mahdollista tunnistaa vanha luokkakaveri 45 v. jälkeen. Elämä on ihmeellistä, eikö? Käy pöytään kanssamme! Kiitos niin paljon Marika, että olit mukana<3

Näillä tärkeillä aiheilla tänään. Kaksi keittiötä on viiden jakson kokonaisuus, jonka jokaisessa jaksossa pohditaan jotain valittua aihetta. Lisäksi jaksoissa on ideoita, reseptejä ja vinkkejä sun keittiöön. Toivon, että jaksot herättävät jonkun ajatuksen, idean tai ehkä kysymyksen sun keittiössä ja sun arjessa. Jaksot löytyvät YouTubesta ja linkin 4. jaksoon löydät tämän tekstin alta.

Kyllä, juttuahan meillä olisi riittänyt parin jakson verran 🙂

Mun paras focaccia on tässä. Kokeilin erilaisia ohjeita ja tyylejä. Tässä monen ohjeen yhdistelmä ja monta kokeilua. Kaikissa ohjeissa ja resepteissä on hyvä huomioida, että mitat ja mm. jauhojen koostumus ovat erilaisia, joten näppituntuma on maistelun lisäksi paras tapa viimeistellä. Tai jos puolitat tai tuplaat jonkun ohjeen, se taas vaikuttaa valmistelu- ja paistoaikoihin, joskus jopa uunin lämpötilaan. Äitini sanoin, sillee sopivasti. 😀

Mun paras focaccia

Perfetto
Ja eikun luovuus kukkimaan ❤

3 dl vettä ja 1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuoretta hiivaa (voi olla vähän reilukin)

6 dl jauhoja, joista 2 dl durum-jauhoja, 1,5 dl pizzajauhoja ja 2,5 dl (luomu) vehnäjauhoja

1 tl hienoa suolaa

Pinnalle sormisuolaa ja oliiviöljyä

Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää taikinakulhon pohjalle vesi. Varmista, että vesi on riittävän lämmintä +42 astetta, mikäli käytät kuivahiivaa. Tuoreen hiivan kanssa riittää käden lämpöinen. Tuore hiiva liotetaan veteen, kun taas kuivahiivan lisään jauhoseokseen.

! Huom. Yksi hyvän taikinan perusta on ilmavuus ja siihen tarvitaan riittävät kuplat. Kuplien teko alkaa jo siinä vaiheessa, kun lisäät veteen ensimmäiset jauhot. Käytän vispilää, jolla sekoitan alussa jauhoja veden joukkoon. Näin alkaa muodostumaan kuplia. Lisään jauhoja pikkuhiljaa.

  1. Kun taikinassa on noin puolet jauhoista, alkaa toinen tärkeä osuus, vaivaaminen. Taikinaan muodostuu sitkoa. Foccacia-taikina saa olla löysähköä, mutta riittävän kiinteää. Niin, että sitä voi käsitellä. Lisää hyvää oliiviöljyä 3-4 rkl. Taikina saa nousta ainakin 30 min. liinan alla.
  2. Voit ottaa taikinan joko pöydälle tai riittävän isossa kulhossa voit alkaa taitella taikinaa. Venyttele sitä varovasti reunoista ja käännä/taittele tuo venyttelemäsi kohta taikinan päälle. Tee taittelua näin useasta kohtaa. Käännä taikina sileä puoli ylöspäin ja anna taas nousta 30 min. Lisää hieman pintaan ja reunoille oliiviöljyä.
  3. Toista vielä edellinen. Huomaat, että taittelu lisää kuplia ja tuo taikinaan ilmavuutta. Siirrä taikina joko uunipellille (vajaa puolet isosta pellistä), jossa on leivinpaperi ja oliiviöljyä tai pyöreään metallivuokaan, jossa on pohjalla oliiviöljyä. Venyttele taikina oikeaan kokoonsa ja anna vielä kohota 15-20 min.
  4. Töki pintaan sormilla painaumia ja lisää vielä öljyä & suolahippuja. Koristele joko rosmariinilla tai tee siitä taideteos. Tää on mun lempipuuhaa. Puna-, valko- ja/tai ruohosipuli, kirsikkatomaatin paloja, basilikaa, rosmariinia, timjamia… Kukkia, joulukuusi, basilikasta sydämiä, vihreä ruoho, kasvot… Painele koristeita hieman taikinan pintaan, etteivät pala uunissa. Laitan usein samalle pellille lämpiämään tai kypsymään jotain muutakin, samoilla lämmöillä.
  5. Paista 225 asteessa, noin 15-20 min. Leipä saa olla kullan ruskea. *edit Jos leipä näyttää uunissa kuivalta, voit lisätä oliiviöljyä pinnalle paistoajan loppupuolella ja laittaa takaisin uuniin. Kun valmis leipä on tullut uunista, lisää vielä öljyä pintaan.

Tein sen verran monta taikinaa, että osa leivistä päätyi pakastimeen. Mutta tämähän olikin hyvää myös sulattamisen jälkeen, suosittelen siis leikkaamaan pienempiä paloja myös pakkaseen.

Juustolautaset, taideteoksia nekin. Paistan usein juustolautaselle viikunoita. Leikkaan viikunat pitkittäissuunnassa neljään osaan ja paistan voissa, niin että leikkuupinta hieman ruskistuu. Juustolautasella lisään vielä vähän hunajaa päälle. Sain myös vinkin, että paahdetut viinirypäleet it is. Laitoin viinirypäleitä pieneen astiaan, päälle oliiviöljyä, vähän suolaa ja pippuria sekä tuoretta timjamia. Pari sataa astetta, niin että rypistyvät.

Yksin tai yhdessä, herkullista on.

Kiva, kun kävit! ❤

Hymyllä

Minna

Käy pöytään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s