”Miksei tätä ole kokeiltu aiemmin?”

Uuden blogini myötä olen käynyt mitä mielenkiintoisempia keskusteluja muutoksesta. Niin henkilökohtaiset kuin organisaatioidenkin muutokset sekä työn tulevaisuus puhuttavat ja hyvä niin. Yhdessä tekeminen, ymmärtäminen ja uuden oppiminen vievät vahvasti eteenpäin. Näistä keskusteluista syntyi ajatus ihmisten näköisistä ja kokoisista tarinoista muutoksen eri poluilla. Tässä toinen Muutos ja merkitys- blogisarjan tarinoista.

Tervetuloa Hannu Uotilan ajatusten äärelle.

–  Nuorempana en koskaan pysähtynyt tarkemmin miettimään, mitä haluaisin työelämältä tai mitä tehdä urallani. Olen tavalla tai toisella päätynyt tilanteisiin, tavannut ihmisiä ja jotain on aina syntynyt, Hannu naurahtaa.

Opintojen ohella syntyi aikanaan Hannun ensimmäinen yrityskin, sattumien ja kokeilujen kautta. Ensimmäisen musiikkivideon tuottamisen jälkeen kysyntää riitti ja yrityksen kasvukäyrä lähti nousuun. Videoita, tv-tuotantoa ja paljon liikkuvaa kuvaa. Liikkuvaa oli myös työnteko kameroiden takana. Usein tiukkojakin aikatauluja, lukuisa määrä sähköposteja ja puheluita, suunnitelmia, yllättäviä käännöksiä ja pitkää päivää. Paljon onnistumisia, yhdessä tekemistä ja tyytyväisiä asiakkaita.

– Mun motto on aina ollut palvella asiakasta mahdollisimman hyvin. Samaan aikaan on ollut tärkeää, että ympärillä olevilla ihmisillä on hyvä tehdä töitä ja että mennään yhdessä eteenpäin. Oli meillä aikoinaan pomppulinnat ja pallomeret toimistolla, oman aikansa kuvaa ja työhyvinvointia nekin.

Hannun ensimmäinen yritys nousi täysin kilpaillussa markkinassa muiden tekijöiden rinnalle. He pääsivät tekemään lukuisia prime timen tv-ohjelmia ja tv-mainontaa isoille kuluttajabrändeille. Uskallus kokeilla uutta, vakuuttaa asiakkaat laadusta ja hyvä tekemisen meininki olivat hyvä combo saada tilaa tuotantoyhtiöiden todella hektisessä maailmassa ja haastavissa aikatauluissa. Lujaa meni.

– Toisinaan universumi antaa sulle vinkkejä ja tilaisuuksia pysähtyä miettimään, missä mennään ja millä vauhdilla. Tuohon aikaan mulle sattui tapaturma, jonka komplikaatiot oli vaatia multa hengen. Se antoi ympärille aikaa ja mahdollisuuden omille syvällisemmille pohdinnoille. Pakotti pysähtymään.

Mutta mitä seuraavaksi?

Jossain kohtaa noita pohdintoja Hannu alkoi miettiä, mitä sellaista uutta voisi tehdä, joka perustuisi omaan osaamiseen ja oppeihin. Tehdä jotain sellaista, josta jäisi itselle merkityksellinen ja omannäköinen jälki tähän maailmaan. Videoiden käyttäminen kaikessa tekemisessä oli selkeässä kasvussa ja hänellä niiden hyödyntämisestä vahva kokemus ja visio. Mutta mitä seuraavaksi? Asiakaskokemuksen merkitys oli myös alkanut nostaa päätään eri toimialoilla.

Oma gradukin syntyi kauppatieteistä videomuotoisena vuonna 2011 ja se oli maailmassa ensimmäinen laatuaan.

– Sain koputella useamman proffan ovea, kun idea videomuotoisesta gradusta syntyi. Muutaman mutkan ja säädön jälkeen se kuitenkin onnistui.

”Ketä varten prosessit ja palvelumallit on suunniteltu ja miksi, jos ne eivät näy asiakkaalla?”

– Maailmassa on aivan liian paljon huonoja asiakaskokemuksia. Välillä tuskaillen välillä innostuen ihmettelen itsekin asiakkaana, miten palveluiden tuottaminen voi olla niin vaikeaa. Ketä varten prosessit ja palvelumallit on suunniteltu ja miksi, jos ne eivät näy asiakkaalla?

Omien asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen, tavoitteet ja auttaminen on merkityksellistä. Hän nauttii siitä, kun projekti liikahtaa, elää ja päätyy maaliin. Ja ennen kaikkea siitä, kun asiakas kokee saavansa yhteisestä tekemisestä lisäarvoa liiketoiminnalleen.

Asiakkaan ääni

Myöhemmin tutkijan työ yliopistossa, tuotantoyhtiökokemus ja oma visio tulevasta innosti vahvasti miettimään uudenlaisia tapoja jo olemassa oleviin perinteisiin tutkimusmetodeihin. Syntyi uusi videografiseen tutkimukseen erikoistunut yritys, joka luo asiakasymmärrystä. Asiakkaan ääni tuodaan videon avulla yrityksessä kaikkien kuultavaksi ja nähtäväksi.

Hannun tavoitteena on omalta osaltaan luoda hyviä kokemuksia asiakkailleen. Hän haluaa olla auttamassa videotutkimuksen kautta eri yrityksiä ymmärtämään asiakkaitaan. Ihmiset, tunteet ja asiakkaiden ekosysteemit jäävät helposti numeroiden taakse, eikä välttämättä aina ymmärretä kenelle tuotteita ja palveluita rakennetaan. Tutkimuksen valossa perheen äiti omassa arjessaan, kiireineen, tiskirätteineen, harrastusaikatauluineen ja työmatkoineen on täysin eri asia kuin nainen 42 v. Espoosta. Laadullinen tutkimus tuo lisäarvoa yrityksen päätöksen tekoon.

”Kylläpä tämä on hankalaa”  ”Näin on aina tehty”

Keskustelumme asiakaskokemusten ja mittaroinnin äärellä innostivat keskusteluun myös haasteista ja tämän päivän muutoksista. Kun Hannu kuulee lauseet ”Kylläpä tämä on hankalaa” tai ”Näin on aina tehty” paikalle ilmestyy hänen ”Kuussakin on käyty” – ajattelumaailmansa.

– Aina saa tehtyä paremmin, jos vain haluaa. Selittelyiden sijaan tarjolla on aina ratkaisuja. Se kuitenkin vaatii usein uskallusta, kokeilua ja vastuunottoa. Mutta, kun kuulen lauseen, ”Miksei tätä ole kokeiltu jo aiemmin?”, ollaan oikealla tiellä. Kokemukset ja tarinat vievät meitä eteenpäin. Kysy vaikka asiakkaalta, hän summaa.

Mitä olet omalla matkallasi oppinut ja millä luotsaat itseäsi eteenpäin?

– Luotan vahvasti omaan intuitioon, se ei petä koskaan. Kyseenalaistan omaa tekemistä ja pysähdyn oppimani äärelle. Käytän oppejani sitten huomisen kehittämiseen. Töitä teen 8-9 tuntia päivässä ja viikonloput olen vapaalla. Jos se ei riitä, teen vääriä asioita, hän tiivistää.

Mechelininkatu täyttyi tietöiden ruuhkasta, syksy tuonut sumun ja puiden värityksen päivään. Useita ajatuksia taas rikkaampana, kaupunkimaista syyssadonkorjuuta parhaimmillaan.

Kiitos Hannu ajatuksistasi ja innostavasta keskustelusta!

Minna –


Hannu Uotila


Lue myös Huomaa hyvä! ja  Pysy itsesi puolella

 

2 thoughts on “”Miksei tätä ole kokeiltu aiemmin?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s