Lyttypotut kera valkosipulin ja peston

Huomaan, että useat ruokakokeiluni pohjautuvat johonkin vuosien takaiseen kokemukseen. Niin tälläkin kertaa. Kauan sitten, muinaisella 80-luvulla äitini kehitteli valkosipuliperunareseptiä keittiössämme. Reseptiin kuului perunan siivuja, valkosipulia, suolaa, pippuria ja paljon kermaa. Koko komeus laitettiin uuniin ja se oli niin hyvää. Meillä se oli sunnuntairuokaa <3.

Tuolloin samoihin aikoihin oli muotia tummanruskeat keittiöt ja seinillä puolipaneelit. Niin ne taitavat olla tälläkin hetkellä, hassua. Tuossa samassa keittiössä pidimme ystävien kanssa bileitä aina kun vanhempani lähtivät ulkomaille. Kerran äitini katsoi eräissä bileissä otettua valokuvaa ja totesi, että jollakin on samanlaiset keittiön kaapin ovet kuin meilläkin. Jostain syystä hän ei tunnistanut omakseen ystäväjoukon ja oluttölkkien täyttämää keittiötä. Kerroin kyllä, sillä aikaa oli ehtinyt kulua riittävästi ja saimme siitä hersyvät naurut. Siinä ruskeassa keittiössä.

Pesto kevyesti suolatuilla maapähköillä

Tällä kertaa resepti on jotain kasariajan valkosipuliperunoiden, espanjalaisten ryppyperunoiden ja lyttyperunoiden yhdistelmää. Ehkä mukaan mahtuu aavistus kreikkalaista sitruunaperunaakin. Pesto on tällä kertaa myös uudella twistillä. Olen tällä hetkellä Espanjassa ja täältä saa maukkaita ja miedosti suolattuja maapähkinöitä. Peston olen jo pitkään tehnyt halvemmista pähkinöistä ja manteleista, sillä pinjansiementen ja cashewpähkinöiden hinta on karannut. Jos pestoa jää yli, sen voi seuraavina päivinä hyödyntää muihin ruokiin. Ystäväni vinkistä voit paistaa pestossa vaikka seuraavan aamun kananmunat. Toimii!

Pesto on lusikoitavaa, lisää tarvittaessa öljyä ja mausteita.

Tykkään valmistella ruokia hyvissä ajoin tai tehdä ruokia yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Jää enemmän tupinalle ja höpinälle. Laita perunat kiehumaan (kiinteä lajike) ja tee sillä aikaa pesto. Käytän pientä monitoimikonetta peston tekoon, nyt sellainen löytyy molemmista keittiöistäni. Superhyvä kaikkeen silppuamiseen. Laita kaikki ainekset samaan kulhoon ja surauta pestoksi. Lisää tarvittaessa öljyä. Peston tulee olla helposti lusikoitavaa ja sen tulisi sekoittua helposti esim. pastan joukkoon.

Valkosipulinen maapähkinäpesto (4 henk.)

Lehtipersiljaa ja basilikaa ruukku molempia

No sitten se maaginen kysymys paljon on paljon. Laitoin neljä espanjalaista valkosipulin kynttä. Olivat melko vahvaa sorttia, mutta tässä saa valkosipuli maistua. Ja sit taas ei kuitenkaan liikaa. Hyvä tasapaino on tärkeää, silloin kaikille ainesosille jää oma tilansa. Oma maku on kuitenkin se paras maustemitta, luota siihen. Ensin vähemmän ja aina voi lisätä. Toisin päin on vähän haastavampaa.

0,5 dl miedosti suolattua maapähkinää

50 g parmesan- tai pecorinojuustoa tai niiden sekoitus

Riitävästi oliiviöljyä 0,5 – 1 dl , lisää tarvittaessa suolaa + mustaa pippuria myllystä

Puolen sitruunan mehu

Lyttypottujen kimppuun

Perunoiden tulisi pysyä kasassa, jotta saat ne lytistettyä keittämisen jälkeen. Tein kahden hengen määrän ja laitoin kypsät perunat isolle lautaselle ja painoin toisella lautasella perunat lyttyyn. Kuitenkin niin, että pysyvät kokonaisena. Paistoin ne paistinpannulla molemmilta puolilta ruskistaen. Näiden palleroiden paras kaveri on voi, vähän öljyä sekaan. Nämä perunat voi varmasti tehdä myös uunissa tai grillissä. Laita tarjolle ja lisää kunkin perunan päälle sun mielestä sopiva määrä pestoa ja fetamuruja. Kruunaa vielä tilkalla oliiviöljyä ja sitruunamehua. En muista, koska viimeksi olisin syönyt näin hyviä perunoita.

Ostin vahingossa juustonachoja, joista en sellaisenaan välitä… mutta sopivat loistavasti mm. broilerin paneeraukseen 🙂
Kesäkurpitsat pannulle, fetamuruja ja tötterölle!

Vinkiksi vielä kuvissa näkyvät kesäkurpitsa – ja broilerilisukkeet. Yrttiöljyssä ja juustonachomurussa pyöritetyt broilerin fileet pannulle ja pöytään. Kesäkurpitsoista tein juustohöylällä pitkiä suikuloita, paistoin pannulla suht rapeaksi ja fetamurua päälle. Pyöritä epämääräisiksi rulliksi lautaselle ja vie muiden tarjottavien joukkoon. Lisänä vielä mozzarella – tomaattisalaattia, sekin sai ylleen pestoa. Kaikki ruuat häviävät lautasilta, lupaan sen.

Kiitos, kun olit mukana. Maukasta kesää sulle auringon kera!

❤ Minna

Ai niin ja valkoviini 😀 Kaapista löytynyt Blume, Verdejo Viura.

Instagramista löytyy lisää liikkuvaa kuvaa
https://www.instagram.com/reel/CfR292ZDrYo/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Lue lisää kesän resepteistä .https://minnalinna.com/2022/06/02/lettukestit-shanghai-tacojen-tyyliin/ tai grilliruuan kaveriksi https://minnalinna.com/2022/05/11/kesan-retiisi-peruna-omena-oliivisalaatti-grilli-kuumaksi/

2 thoughts on “Lyttypotut kera valkosipulin ja peston

  1. Varmasti maistuisi….
    käiitos MINNA ja hyvää kesän jatkoa täältä synnyin Suomesta
    yritetään jaksella tässä trooppisessa ilman alassa
    Kaija täti

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s